1848. március 15.

A regény az 1848. március közepi napoknak csak néhány eseményére koncentrál. Természetesen annál sokkal több minden történt azokban a napokban, a könyvben egyrészt a hangulat átadására törekedtem, másrészt úgy éreztem, fontos a hangsúlyokat kicsit átrajzolni ahhoz képest, amit általában erről a pár napról tanultunk.

A történések megértéséhez ismernünk kell az akkori általános ügymenetet, mely szerint a magyar rendek követeléseiket, kéréseiket úgynevezett feliratban fogalmazták meg az országgyűlés alsóházában, azt terjesztették fel a felsőház majd az uralkodó elé. Az uralkodó leiratban válaszolt a magyar rendeknek. 1848. márciusában az alsóház megfogalmazta feliratát, mely többé-kevésbé a híres 12 pontot tartalmazta. A felsőház azonban megijedt a követelések radikalizmusától, és nem akart foglalkozni az üggyel, ezért inkább Bécsbe mentek a nádorral együtt. Ekkor döntöttek úgy Pozsonyban, hogy egy küldöttség a felsőház és a nádor után megy Bécsbe.

Eközben Pesten csak pár fiatalban forrt az igazságérzet és tenniakarás. Az tény, hogy március 15-én a Pilvaxban először csak hatan gyűltek össze, azt már én képzeltem hozzá, hogy Petőfi csalódottan szavalta el ott nekik a versét, és a többiek türelmetlenül várták a végét. Fiatalok voltak, és menni akartak, haladni, azt remélték, hogy a jogi egyetemen majd össze tudnak szedni egy kis tömeget. Így is történt. A pesti forradalom pár ezer főre duzzadt a nap végére, annyian voltak, hogy a Papp László Sportarénát félig sem töltenék meg. Ma egy közepes koncertre többen mennek el. A várbörtön őrei mégis megijedtek tőlük, hát kiengedték Táncsicsot. Ez volt a forradalom egyik legnagyobb eredménye, és az, hogy a híre Bécsbe jutott, ahol nem tudták felmérni a tömeget és annak erejét. Már a sokadik forradalom söpört végig Európán pár hónap alatt, hát jobban megijedt tőle az uralkodó, mint amekkora ereje ténylegesen volt a megmozdulásnak.

A szabadsajtó első termékeinek kiadatása. (Pest, 1848. márcz. 15.)Vasárnapi Ujság 1868. március 15-i száma

Ez volt Kossuthék szerencséje Bécsben, mert így elérték, hogy az uralkodó aláírta a feliratukat, elfogadva azt. Az igazi eredményt tehát Bécsben érte el a magyar képviselők egy kis csoportja. Jellemző a kortárs véleményre, de Kossuth hiúságára is, hogy egy évvel később, amikor Debrecenben a forradalom egy éves évfordulóját ünnepelték az emberek, Lajos így írt Teréziának az egyik katonai táborból:

“Hogy tulajdonképen mit ünnepelnek martius 15-kén, midőn egy kis pesti lármánál, egyéb nem történt, azt nem tudom… “

Törökszentmiklós, 1849. március 15.

Kossuth levele feleségéhez a táborból, március 15-e megünnepléséről. (arcanum.hu)