Helyszínek

A regény huszonnyolc településen játszódik a közel harminchét év alatt. Ezek nagy része olyan, ahol Zsuzsa járt, néhány pedig a történelem alakulása miatt fontos. Ennél sokkal több faluban, városban fordult meg Zsuzsa életében, hiszen sokszor látogattak rokonokat, így heteket töltött nővéreinél és közel-távoli unokatestvéreinél. Abban az időben szokásos volt a rokonlátogatás, mivel szociális háló híján a távoli család jelentette a védőhálót mindenki számára. A gyakori hirtelen halálozások miatt közös érdek volt fenntartani a kapcsolatokat, hiszen soha senki sem tudhatta, mikor fordul úgy a sorsa, hogy neki, vagy árváinak, özvegyének szüksége lesz segítségre.

A regényben felsorolt helyszíneken mind járt Zsuzsa, általában a könyvben megjelölt időszakban. Van köztük olyan, ahol hosszabb-rövidebb ideig élt is, ezek: Sátoraljaújhely, Pest, Alsódabas, Sárbogárd, Debrecen, Buda, Bécs, Brüsszel, New York. Már ez a lista is mutatja életének gyakori fordulatait.

​A helyszínek leírásában igyekeztem az akkori látványt átadni, már ahol volt erre forrás. Például Kossuth törökországi száműzetésének helyszínéről, a kütahyai házról létezik fénykép, vagy a parádi kastély és parkja korabeli kinézetéről is létezik leírás.