Kossuth Zsuzsa gyermekkora

A regényben szereplő életrajzi adatok pontosak – már amennyire a korabeli dokumentumok pontosak voltak. Azt biztosan tudjuk, hogy Kossuth Zsuzsa 1817. február 19-én született, a negyvenhét éves (!) édesanyja utolsó gyermekeként. Mivel Zsuzsanna napon született, negyedik leányként, jó eséllyel feltételezhető, hogy születése napja után kapta nevét, mivel leánynévvel nem készültek, hiszen fiút vártak.

​Gyermekkora körülményeit a Kossuth család helyzete alapján képzelhetjük el. Elszegényedett kisnemesi családba született, ahol a férfiaknak dolgozniuk kellett a megélhetésük biztosításáért. Természetesen ilyen családban is volt néhány cseléd, inas, de saját lóra és kocsira már nem futotta.

A család roppant összetartó volt, sűrűn  tartották a kapcsolatot a távolabbi rokonokkal is. Rendszeresen laktak az unokatestvérek egymásnál pár hétig. Mivel a közlekedés nagyon nehézkes volt a vidéki Magyarországon, ezért ha valaki egyszer útnak indult az ország másik pontjára, akkor már több napot vagy akár hetet is ott töltött. 

​Lánytestvérei meghatározó szerepet töltöttek be Zsuzsa korai életében, hiszen ők adták egymás állandó társaságát. Lajost ritkán látta, a köztük lévő tizenöt év korkülönbség miatt sokáig nem sok közük volt egymáshoz, bár Lajos is mindig nagyon kötődött a családjához.

​Házi tanítótól tanultak otthon a lányok, aki egyszerre foglalkozott velük, így feltételezhető, hogy Zsuzsa legkisebbként korához képest előrébb tartott tanulmányaiban, mint kortársai. Későbbi szellemi teljesítménye alapján feltételezhető, hogy ez nem jelentett számára gondot.

​Kossuth Lajos nagyon sokáig nem említi családi leveleiben kishúgát, így valószínű, hogy a Lajos és Zsuzsa közötti erős kötelék csak később alakult ki, miután Zsuzsa felnőtt és elkezdtek együtt dolgozni.

Kossuth Zsuzsa édesanyja, Wéber Karolina(A kép forrása: Vasárnapi Ujság 1894. 12. szám)