Kossuth Zsuzsa személyisége

Tudhatjuk-e, hogy milyen ember volt Kossuth Zsuzsa? Mit gondolna ő, ha olvashatná a róla szóló regényt? Egy dologra biztosan fejcsóválással reagálna: ő sokkal lelkesebben, érzelmesebben, látványosabban szerette a hazáját, mint ahogy azt a regény átadja. Stílusa is cifrább, mondhatni szentimentálisabb volt. Ne feledjük, a romantika korában élt Zsuzsa, annak minden stílusjegyével együtt. Zsuzsa valós leveleit olvasva a mai olvasó valószínűleg megmosolyogná naivitását, lelkesedését és a cinizmus teljes hiányát gondolataiban. Emiatt úgy döntöttem, hogy az átélhetőség miatt Kossuth Zsuzsa személyiségét a mai kor érzelmi tengelyén helyezem el, amely erősen el van csúsztatva a tizenkilencedik század közepéhez képest. 

Zsuzsa vallásossága is sokkal áthatóbb és mélyebben gyökerező volt, mint a regényben érzékeltetett. Itt is hasonlóképpen jártam el, és a mai skálán próbáltam elhelyezni Zsuzsa hitét.

​Zsuzsa intelligenciáját elért eredményei alapján becsülhetjük meg. Azt biztosan tudjuk, hogy jól megértette az elé kerülő, bükkfanyelven, romatikus körmondatokba rejtett jogi szövegeket, politikai elemzéseket. Jól beszélt németül, és könyvekből, minimális külső segítséggel tanult meg angolul és franciául. Arról is maradt fenn emlék, hogy jól érvelt, és tárgyi tudása széles és alapos volt.

​Leveleiből kiderül, hogy családjához nagyon ragaszkodott, írásos bizonyíték van rá, hogy férjével szerelmi házasságban éltek. 

Tetterejét, szorgalmát, kitartását alátámasztja életútja, ebben biztosan nincsen semmi túlzás.