Köszönetnyilvánítás

A regény megírásában többen segítettek nekem, szeretném itt megköszönni nekik idejüket, kedvességüket és türelmüket.

Tót kérdésekben édesanyámhoz, Berényi Mátyásné Svecz Annához fordultam, mivel ő tót családba született, hat éves koráig magyarul sem beszélt, azt az iskolában tanulta. Bár ő már nem beszél tótul, emlékei sokat segítettek felidézni tót szavakat, ételeket, szokásokat. Én magam is emlékszem ilyenekre, mivel nagymamám, Svecz Pálné Viczián Ilona tótul beszélt a testvéreivel és néha még legidősebb lányával is. Hozzánk, az unokáihoz tökéletes magyarsággal szólt. Gyermekkorom nyarait nagymamám kertjében töltöttem, tót ételek íze és illata között.

Petőfi Sándor személyiségének megértésében John Plumpton volt óriási segítségemre, erről külön írok a "Petőfi személyisége" menüpontban. John minden apró kérdésemet komolyan vette, nem sajnálta rá az időt, hogy kielemezze és végigbeszélje velem. Nagyon hálás vagyok neki.

A történelmi kor hangulatát, elfogadott szokásait, meghatározó értékrendjét dr. Gerhard Péter történész segített nekem megérteni és átérezni.

A lovaglással kapcsolatos jelenetekhez Tánczos Péter tudását hívtam segítségül.

Előolvasóim rengeteget segítettek a kézirat véglegesítésében. Ők voltak: Haas Attila, Tánczos Márta, Tánczos Péter, Hídvégi Tibor, Bencsik László, Kardos Zsolt, Huszti Judit, Stipkovits Zsuzsa, Berthold Tamás.

Nem kívánhatnék jobb szerkesztőt Illés Andreánál, aki úgy tud szigorú és kiváló szerkesztő lenni, hogy egyben támogató és  biztató. A Scolar Kiadó, élén Érsek Nándor igazgató-tulajdonossal minden támogatást megad, hogy a regény minél nagyobb közönségre találjon. Nélkülük nem született volna meg ez a regény.