1840. március — május

"Hat napi gyalogmenet után Grazban vesztegeltek."

Kerényi Ferenc: Petőfi Sándor élete és költészete, Osiris 2008, 62-63. old.

A menetelés körülményeit és a közben történteket én képzeltem el. A Google szerint a Sopron-Graz útvonal gyalog harminc óra alatt megtehető, tehát így ha hat napig tarott az út, akkor napi öt órát gyalogoltak, ami figyelembe véve a rövid világos napszakot (március 24-én kb. hatkor kel a nap és este hatkor megy le) és a cipelt terheket, reálisnak tűnik.

Kuppis Vilmos alakját Kerényi leírása alapján formáztam:

"A szünetelő diákbarátságok helyébe most a felértékelt katonabarátság lépett, az egyébiránt nem különösebb intellektuális képességekkel és tehetségekkel megáldott Kuppis Vilmossal."

Kerényi Ferenc: Petőfi Sándor élete és költészete, Osiris 2008, 63. old.

A hadseregben való étkezésről így ír Kerényi:

" ... nem véletlenül lett a "kukoricagölődin" az utálat jelképe A helység kalapácsában."

Kerényi Ferenc: Petőfi Sándor élete és költészete, Osiris 2008, 63. old.

A menetelés első állomása tehát Graz volt, innen folytatja Kerényi:

" ... itt érte őket a hír, hogy az ezredtörzset Zágrábba helyezték át, az I. zászlóalj pótkerete is ide kerül. A legénység azzal vigasztalta magát, hogy az áthelyezés csak időleges, később a vágyott észak-itáliai garnizonok valamelyikébe kerülnek."

Kerényi Ferenc: Petőfi Sándor élete és költészete, Osiris 2008, 63. old.

A grazi kimenőkön történtekről nincsenek források, így az teljesen az én képzeletem szüleménye, de utánanéztem, hogy a Karl Franzens Egyetem könyvtárába ellátogathatott Petőfi.

"The University of Graz, founded in 1585, is Austria's second oldest university and one of the largest in the country."

University of Graz

Az első alkalomról, amikor tífuszos lesz, ennyit ír Kerényi:

"1840. május 24-én került először Grazban katonakórházba, tífusszal."

Kerényi Ferenc: Petőfi Sándor élete és költészete, Osiris 2008, 64. old.

Az nem derül ki a leírásokból, hogy kiütéses tífuszról, vagy hastífuszról volt szó, így én az utóbbit választottam, mivel később Petőfinek a szíve is károsult a betegségben.

"A hastífusz (hasi hagymáz) fertőző betegség, amelyet a Salmonella typhi nevű baktérium okoz. ... A baktériumot széklettel szennyezett élelmiszer, tárgyak, mosatlan kéz közvetíti egyik emberről a másikra. Nem, vagy rosszul közművesített településeken, illetve háborúk, természeti katasztrófák idején szokott előfordulni. ... A baktériumok megtapadnak a vékonybél és a vastagbél nyirokcsomóiban, ahol fekélyt okozhatnak, és bekerülnek a véráramba is. A beteg belázasodik, pulzusszáma lecsökken, feje fáj, influenzaszerű tünetei vannak. Hasmenés is jelentkezhet, de nem mindig. A betegség előrehaladott szakaszában megjelennek a bélrendszeri szövődmények, károsul a szív és az idegrendszer."

Hastífusz — Wikipedia