23:35

1944

A 23:28-as bejegyzésbe tettem a kiugrási kísérlettel kapcsolatos forrásokat. A kormányzó kiáltványát káromszor beolvasták a rádióban, majd a lakosság csak annyit érzékelt, hogy onnantól kezdve katonazenét közvetíttek. Nem tudták, mi zajlik a háttérben.

"Délután a rádió már katonaindulókat, majd további kitartásra buzdító parancsokat sugárzott." 

Wikipedia

Miközben a lakosság izgatottan várta a fordulatot, ez történt:

"Okt.15-én reggel a német Skorzeny-kommandó elrabolta ifj. Horthy Miklóst. A kormányzó rádión elhangzó fegyverszüneti proklamációja után letartóztatták a kormányzóhű vezetőket, így az államfő akadályoztatásának esetére homo regiussá kinevezett Veress Lajos vezérezredest, a 2.magyar hadsereg és Aggteleky Béla altábornagyot, az I.hdt. megbízott parancsnokát. Vörös János vezérezredes VKF nevében a harc folytatását elrendelő parancsot olvastak fel a rádióban. 15 órától a németekek és a nyilasok megkezdték a stratégiai pontok megszállását Bp-en. Este a rádióban elhangzott Szálasi kiáltványa a hatalom átvételéről és a háború folytatásáról."

Kézikönyvtár/Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS/N, Ny/Nyilas hatalomátvétel, Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Szálasi kiáltványát itt lehet elolvasni: SZÁLASI FERENC KIÁLTVÁNYA

Ahogy azt az első világháborús regényfejleményeknél említettem, a Berend-szál teljes fikció, így itt is ifj. Berend Miklós megjelenése az én kitalációm. Ifj. Berend Miklós valóban élt, a korábban szereplő Berend Miklós fia volt. Hősies tetteiről és tragikus haláláról a Wikipédián lehet olvasni.

"Ifj. dr. Berend Miklós (Budapest, 1908. november 10.Budapest, 1944. november 28.) magyar belgyógyász, sebészfőorvos, Berend Miklós gyermekgyógyász és Kilényi Júlia írónő gyermeke."

wikipedia

A regénybbeli mexikói menekülési lehetőség is a valóságon alapszik.