12:00

1914

Az akkori időjárásról pontosan beszámoltak a napilapok, ezért tudtam úgy megírni 1914. június 28-át, amilyen a valóságban volt. 

Az Est, 1914-06-27 / 151. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A Richter házaspár reggelinél folytatott beszélgetését a családtagok alkalmazásáról az alábbi visszaemlékezés alapján képzeltem el:

Márkus Lászlóné Mátyus Irén visszaemlékezései 2001. januárRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Nem tudom, hogy Richterék jártak-e valaha az Állatkertben, de nagy valószínűséggel valamikor elvitték Lacikát oda, és lehet, hogy a szülők is látni akarták a felújított parkot és híresen gyönyörű épületeit.

"Az átépítésre 1909-től 1912-ig került sor, ebben az időben a kert zárva is tartott. Az újbóli megnyitásra 1912. május 20-án került sor, a kert igazgatója az újjáépítés szakmai irányításával is megbízott zoológus, Lendl Adolf lett. A kert ma is meglévő műemlék épületeinek többsége is ekkor került átadásra. Az 1912-ben újra megnyitott Állatkert Európa egyik legszebb és legkorszerűbb ilyen intézménye volt."

zoobudapest.com

"Az állatállomány igen gazdag volt: a korabeli állatkertek közül elsőként háromféle emberszabású majomfajtát (csimpánz, orangután, gibbon) is láthatott a közönség, de páviánok, tarka makik, mandrillok, vízidisznó, tarajos sül, medvék, macskafélék, rágcsálók és egyéb különleges állatok is részei voltak az állománynak. Hazánkban megtalálható állatfajtákat is bemutattak, mint például a gímszarvas, dámvad, őz vagy a szürkemarha."

wikipedia.org

Talán van olyan olvasó, akinek megakadt a tekintete azon, hogy azt írom: "Megcsodálta a sugárút palotáit, ami éles kontrasztban állt az út korhadó faburkolatával. Tényleg ráfér az aszfaltozás."

Nehéz ma elhinni, de az Andrássy útnak faburkolata volt abban az időben, pont 1914-ben cserélték le aszfaltra.

Az Est, 1914-07-15 / 168. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A történelmi eseményeket úgy akartam bemutatni, ahogy az akkor élők azokat érzékelték. Hogyan szereztek tudomást a szarajevói merényletről? Így olvashattak róla:

Pesti Hírlap, 1914-06-29 / 151. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)