12:14

1915

A mai Corinthia Hotelben játszódik a fejezet első jelenete. Abban az időben Royal Szállónak hívták, és a főváros egyik legelegánsabb és legmodernebb helye volt. Így ír róla a Der Standard (a magyar nyelvű történeti leírások nagyon hézagosak): 


"Von Dampfmaschinen betriebene Aufzüge brachten die Gäste in die fünf Stockwerke des Hauses, jedes der 350 Zimmer war mahagonimöbliert, städtische Telefonverbindungen standen in jeder Etage zur Verfügung, während die große Telefonzentrale in der Lobby Gespräche in die ganze Welt ermöglichte. Damals gab es im Budapester Grand Hotel Royal eine eigene Post, ein Geldinstitut, ein Kartenbüro, einen Friseur - und in den zum Ring hin offenen Innenhöfen des E-förmigen Gebäudes standen Palmen aus Cannes."

Budapest: Ein Ballsaal für bewegte Bilder

Az autó, amely annyira felkeltette Laci figyelmét, így nézett ki:

Az Ujság, 1914-05-24 / 121. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

1915-ben a Tonogen a hivatalos gyógyszerek közé került, melyeket köteles volt az állam magyar szállítótól beszerezni.

Vegyészeti Lapok, 1915-05-20 / 9-10. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Ugyanebben az évben összeírták a hazai gyártású fertőtlenítőszereket, ahova természtesen a Richter gyár készítményei is bekerültek.

Vegyészeti Lapok, 1915-10-21 / 19-20. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Murányi Iván Lysoform-marketingje a regényben leírt kiváló ötleten alapult.

"20 koronáért vállalták tábori postacsomag frontra küldését is. Faládikába jól becsomagolva egy személynek négy hónapra elegendő, 10 db lysoform szappant, 5 üveg lysoform fertőtlenítőszert, 2 üveg szájvizet, 1 körömkefét és a Kolera elleni védelem c. füzetet tartalmazott. (A kül- demény bolti ára 19 korona 70 fillér volt.)" 

Gyógyszerészettörténet, 2012. december 29.old.

A Chinoinba az állam hatalmas összegeket fektetett, hogy a harci megrendeléseit az legyártsa.

"A Chinoin az első világháború éveiben vegyigyárként jelentős szerepet játszott a különféle fertőtlenítőszerek gyártásában. Ennél azonban sokszorosan nagyobb üzletel jelentettek 1916-tól a közös hadügyminisztérium harcigáz megrendelései brómaceton és brómcián előállítására. Cserébe ezért a hadiigazgatástól jelentős beruházási támogatáshoz és új felszerelésekhez jutottak, 1917-ben az 1,07 millió koronányi összberuházásnak több mint 50%-át a harcigázgyártás fejlesztésére fordították.

A közös hadügyminisztérium fedezte az újabb építkezések és berendezések költségeit, a beruházásokat általában 50%- ig megelőlegezte, ingyen szállította a nyersanyagot, vállalta a teljes rezsit, megtéritette a veszteségeket, nyereségként kifizette az összes rezsiköltség 18%-át és a forgalom 10%-át. A nyereség túlnyomó része a haditermékek forgalmából keletkezett. A hadigyártásból származó bevétel tette valójában lehetővé, hogy a vállalat nagyságrendekkel megnövekedjen. A Chinoin 1918-ban már 66.000 négyzetméter területű saját ingatlannal rendelkezett, több mint hétszer nagyobbal, mint 1912-ben. Új üzemépületek sora létesült. A gyárban 1918-ban már 1050 munkás dolgozott, közöttük 530 nő."

Egy mindig megújuló vállalat, A Chinoin története (1910-1995), 17-18.old.