10:00

1906

Nem tudni, hogy miért csak egy gyermekük született Richteréknek. A korban nem volt szokatlan a tudatosan vállalt egyszem gyermek nagypolgári, értelmiségi körökben, de átlagosnak sem lehet mondani. Én a regény számára kitaláltam egy magyarázatot, hogy esetleg Nina Rh negatív vércsoportú volt, míg Gedeon Rh pozitív, így a további terhességeit Nina elvesztette. Ez tehát csak egy lehetséges magyarázat, viszont jól illeszkedik bele abba a gyógyszerkutatási vonulatba, mely a mai napig jellemzi a Richter gyógyszergyárat, miszerint erős ágazatuk a nőgyógyászati termékek gyártása. 

Richter Gedeon is többféle női nemi hormont tartalmazó gyógyszert fejlesztett ki és forgalmazott. A történetben az nem a valóságon alapul, hogy a felesége miatt fejlesztette ki a Tablettae Ovarii-t, mivel azt már 1903-ban is gyártották.

Középen a Tablettae Ovarii hirdetéseOrvosi Hetilap, 1903-03-29 / 13. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)
A középső tégely a Richter-féle Tablettae OvariiEgy aukciós oldalon találtam meg a képét.

Verő Tamás rabbitól azt kérdeztem, hogy Gedeon vajon hogyan adott hálát istenének. Erre mesélte el nekem a zsinagóga-beli jelenetet, megmutatta pontosan, hova álltak ilyenkor a férfiak, mit tettek, ki olvasott fel, és kinek mi volt a feladata. A szertartás végén az adomány felajánlásánál már pontosan tudtam, hogy mi lesz az a regényben, mert akkortájt akadtam erre a kis hírre:

Orvosi Hetilap, 1904-01-24 / 4. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A tablettázás fizikai munka volt abban az időben, ilyen szerkezetet használtak hozzá: