10:42

1909

Carl Pape alakja több leírásban is feltűnik, és mindenhol a tipikus németnek írják le, hát én sem bírtam ellenállni a sztereotípiának, nálam is pedáns, fegyelmezett, introvertált személyiséget kapott. Az tis tudjuk a visszaemlékezésekből, hogy ő költözött be a gyártelepen kialakított szolgálati lakásba.

Pillich Lajos: Richter Gedeon, a magyar gyógyszeripar úttörője (Acta Pharmaceutica Hungarica XLVI. évfolyam 1976. 297-302.old.) Richter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Szintén Carl Papéról szól ez a részlet a centenáriumi kiadványból.

"A gyár üzembe helyezésével megszaporodott feladatok miatt hamarosan jó szakmai felkészültséggel rendelkező munkatársakat kellett alkalmazni. A Chemiker Zeitungban feladott álláshirdetésre Carl Pape vegyészmérnök jelentkezett — 1908. szept 29-én— Moszkvából. Pape ekkor már 20 éves gyakorlattal rendelkezett, mivel korábban a német Boehringer, illetve a Schering cégnél dolgozott, az utóbbinál a charlottenburgi és a berlini gyár műszaki vezetőjeként. Richter Gedeon Carl Papet üzemvezető vegyészként alkalmazta évi 6000 K fizetéssel, 4 szobás szolgálati lakást és a tiszta nyereségből 5% tantiemet biztosított neki."

A Richter Gedeon Rt. 100 éves története 19.old., Medicina, 2001

Pillich Lajos magnószalagra mondott visszaemlékezésiben is olvasni Papéról.  Érdemes kisilabizálni  leiraton a kézzel tett kiegészítéseket is.

Pillich Lajos visszaemlékezései - hangfelvétel átirataRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Az izraelita nőegylet táncmulatsága, amellyel Nina fenyegeti Gedeont, ezen az apró híren alapul:

Az Ujság, 1908-02-11 / 37. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)