11:03

1910

A németországi vasúti utazás valószínűleg nem pontosan úgy volt, ahogy megírtam. A Német Vasútmúzeum munkatársa így válaszolt kérdésemre (az idézetben elöl a kérdésem, utána a válasz):

"... In one of the chapters I'd like to put Richter on a train coming from Berlin to Budapest in 1910. Is it correct  if I depict the train as electrically powered? If yes, was it a new phenomenon in Germany at that time? ...


Dear Mrs Berenyi,

... there were a few tracks that were electrically powered. But I think the travel would be via steam. ...

Christina Block, Wissenschaftliche Referentin, DB Museum"

A német és holland terjesztői szerződésről a centenáriumi kiadványban olvastam:

"Az első, teljes terjedelmében fennmaradt szerződés 1910. febr. 28-án kelt Berlinben, a Német Kamarai Bíróság előtt. Ebben megállapítják, hogy Richter Gedeon megkapta Németországban a szabadalmat a Hydropyrin, a Novocol, a Bromledthin, a Jodlecithin és a Parabismuth nevű gyógyszerkészítményeire. A szerződésben Richter Gedeon kizárólagos jogot ad Martin Schreiber és dr Max Haase berlini gyógyszerészeknek ezen készítmények Németországban és Hollandiában történő forgalomba hozatalára és árusítására. A partnerek kötelezettséget vállalnak a Richter-készítmények megfelelő propagálására, és erre évi 30000 márkát fordítanak. A minták és nyomtatványok küldése Richter Gedeon költségén történik Richter Gedeon kötelezi magát, hogy minden újonnan előállítandó készítményének eladási jogát Schreibemek és Haasenak ajánlja fel, s csak akkor rendelkezik a készítményekkel szabadon, ha ők az ajánlatra hat héten belül nem adnak pozitív választ. A készítmények árát Richter határozza meg, s abból a szerződő fél köteles 37,5% rabattot biztosítani a gyógyszertáraknak. A szerződés húsz évig érvényes, s ha egyik fél sem kezdeményezi a felmondását a lejárat előtt egy évvel, úgy hatálya automatikusan meghosszabbodik újabb öt évre."

A Richter Gedeon Rt. 100 éves története 43.old., Medicina, 2001

Azt nem tudjuk, mi indította Richter Gedeont arra, hogy megpróbálja kijavítani a Bayer Aspirin hátrányait, csak magáról a tényről van forrásunk:

"A XX. század elején indult világhódító útjára a Bayer Gyógyszergyár 1898-ban forgalomba hozott kitűnő Aspirin tablettája, amelynek hatóanyaga, az acetil-szalicilsav időnként gyomorpanaszokat okozott, ráadásul a tablettát a gyerekeknek nehezen tudták beadni, mert vízben nem oldódott. Ez adta az ötletet Richter Gedeonnak, hogy sóképzéssel küszöbölje ki ezeket a problémákat."

A Richter Gedeon Rt. 100 éves története 28.old., Medicina, 2001

A regényben Richter megemlíti, hogy eladó egy szomszédos telek. Itt az apróhirdetése:

Az Ujság, 1910-02-27 / 49. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Végül valószínűleg abban az évben nem ezt a telket vásárolta meg, hanem egy másikat, de a lényeg ugyanaz: a gyár egyre nagyobbra nőtt.

Adatok és dokumentumok a Kőbányai Gyógyszerárugyár Richter Gedeon Vegyészeti Rt. történetéből, ismeretlen szerzőRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Az Üllői úti patikát ebben az évben adta bérbe, majd hamarosan eladta.