11:17

1911

A fejezet elején ezeket a Hyperol-csomagolásokat és plakátokat próbáltam meg leírni. Látható, hogy ezek már nem a szecesszió jegyeit viselik magán, hanem inkább az art decot idézik.

Ez a plakát már 1931-ből származik, itt látható a képletRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

A Hyperolnak sokféle felhasználását találták ki, jól mutatja ezt egy kiadványuk tartalomjegyzéke:

Richter Gedeon Vegyészti Gyár R.T. 1901-1927 kiadvány,Richter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Több hírből és forrásból állítottam össze a szegedi bál jelenetét. A szegedi Tisza Szállóban rendszeresen voltak bálok, Holtzerék és Winklerék is részt vettek ezeken. 1911-ben Holtzer Tivadar, Nina sógora valóban nemességet kapott, hát gondoltam ünnepeljük ezt meg egy ilyen bálon.

Itt egy bálleírás a sok közül, Holtzerékkel együtt:

Holtzer Tivadarnak és testvéreinek adományozott nemességről bőven van forrás. Nem tudni, hogy erre hogyan reagált Gedeon, érdekelte-e, irigy volt-e, esetleg szívből örült neki. Nina és Gedeon reakciója teljesen az én kitalációm.

Budapesti Közlöny, 1911-04-25 / 95. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

De ki is volt ez a Holtzer Tivadar? Nem nehéz rátalálni a nevére a korabeli szegedi újságokban, ugyanis kifejezetten gazdag ember volt, és a közéletben is roppant aktív.

Egy kiterjedt posztókereskedő család tagja volt.

Központi Értesítő, 1900-05-13 / 41. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A szegedi virilistán (legtöbb adót fizető polgárok listája) évtizedekig szerepelt a családjuk. Először még Winklerék mögött, majd a huszas évekre megelőzték őket.

Holtzer Tivadar többek között a Szegedi Atlétikai Klub (SZAK) elnöke is volt.

Sportvilág, 1913-03-03 / 9. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A Kalmopyrin fejlesztéséről is írtak a centenáriumi Richter könyvben.

"A XX. század elején indult világhódító útjára a Bayer Gyógyszergyár 1898-ban forgalomba hozott kitűnő Aspirin tablettája, amelynek hatóanyaga, az acetil-szalicilsav időnként gyomorpanaszokat okozott, ráadásul a tablettát a gyerekeknek nehezen tudták beadni, mert vízben nem oldódott. Ez adta az ötletet Richter Gedeonnak, hogy sóképzéssel küszöbölje ki ezeket a problémákat. Elkészítette az acetil-szalicilsav lítium-, magnézium- és kalcium- sóját; ezeket Hydropyrin, Neohydropyrin, illetőleg Kalmopyrin néven széles körű klinikai kipróbálásra bocsátotta. A kitűzött célt mindhárom készítmény elérte, de a klinikai tapasztalatok alapján a Kalmopyrin lett a győztes, így az került forgalomba 1912-ben. Rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert... "

A Richter Gedeon Rt. 100 éves története 28.old., Medicina, 2001

Egy ebből az időből származó Kalmopyrines doboz még ma is létezik, Révész Miklós tulajdonában:

A fejezet végén Herr Pape nem véletlenül beszél török megrendelésről:

"A Richter termékei 1912-től megjelentek Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Dániában, Svédországban, Norvégiában, Svájcban és Ázsiában. 1910-ben már képviselete működött Törökországban is."

Szalkai Zsuzsanna: A Kalmorypintől a Cavintonig - a gyógyszeripar nagy korszakai Magyarországon