11:52

1914

A fejezet az Adigan nevű gyógyszer kifejlesztésével kezdődik. Regényemben ezzel Stern Miksa foglalkozik, a valóságban ez biztosan nem így volt, mivel az Adigan már 1912-ben piacra került, míg Stern Miksa csak 1913-ban csatlakozott a vállalathoz. 

"A vállalat első növényi készítménye az 1912-ben forgalomba került Adigan volt, amely a hazánkban honos gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata) levelének tisztított kivonatát tartalmazta. Kezdetben az Adigan előnye a gyógyszertárakban kapható készítményekkel szemben az volt, hogy a gyártás során elvégzett homogenizálás viszonylag egyenletes terápiás hatást biztosított, és a kivonat tisztítása során eltávolították a gyomorpanaszokat okozó szaponint."

A Richter Gedeon Rt. 100 éves története 27.old., Medicina, 2001

A fejlesztési munka leírását egy kishír alapján írtam, majd leellenőrizte azt nekem Tóth Géza gyógyszervegyész szakmérnök, aki 1955-től volt nyugdíjazásáig a Richter gyógyszermérnöke.

Orvosi Hetilap, 1913-07-13 / 28. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A gyárbeli munkásszervezkedésről egy újsághírből értesültem. Az akkori Népszava cikke igen erősen fogalmazott.

Népszava, 1913-04-17 / 91. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A foglalkoztatási adatokról innen van tudomásunk:

Adatok és dokumentumok a Kőbányai Gyógyszerárugyár Richter Gedeon Vegyészeti Rt. történetéből, ismeretlen szerzőRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.