9:04

1901

Az előző bejegyzésében említett házassági szerződésből megtudhatjuk Nina hozományának összegét is. Jelentős vagyonnal engedte el kisebbik lányát Winkler Bernát.

Richter Gedeon és Winkler Anna házassági szerződéseRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Gedeon és Nina Szegeden kötöttek házasságot 1902. áprilisában.

A nászéjszaka utáni reggel hálóinges jelenete onnan indult, hogy még az előző regényem, a Kossuth Zsuzsa regényes életrajza kapcsán olvastam Kossuth Lajos magánlevelezését, amiben többek között az elszakadt hálóingei megvarrásáról is írt. Így jutott eszembe, hogy abban az időben a férfiak még hálóingben aludtak, míg a huszadik század elejére polgári körökben már elterjedt a pizsama.

"A Nagy-Britanniában az 1870-es években a visszatérő gyarmati tiszteknek köszönhetően újból megjelenő pizsama az 1890-es évektől kezdte felváltani a férfi alvóingeket. Az 1930-as években a férfiak többsége már pizsamában aludt."

10 tény a hálóruhákról, múlt-kor.hu

Mivel Gedeon a nagyapja mellett nőtt fel, aki Kossuth kortársa volt, ezért abban a háztartásban a férfiak biztosan hálóingben aludtak. Tizennyolc évesen elkerült otthonról, onnantól kezdve egyedül élt, nem látta más férfi hálóruháját, hát valószínűleg megmaradt régi szokásánál. Ezzel szemben Winklerék egy újabb generáció gazdagabb tagjai voltak, nagyobb városban éltek, ők biztosan jobban haladtak a korral. Nina nővérének férje posztókereskedő volt, aki ismerhette a legújabb divatokat. A Winkler férfiak nagy valószínűséggel pizsamában aludtak, amire drága anyagból készült háziköntöst vettek fel. Nina ehhez volt szokva.

"A klasszikus férfiköntösnek, mint ruhadarabnak a megjelenése könnyen a 17. századig nyúlik vissza. Kezdetben ezeket a ruhákat szigorúan csak otthon viselték. A 19. században a fürdőköpenyeket a reggeli időszakban és az esti órákban viselték, csakúgy mint napjainkban. A huszadik század elején a központi fűtés még mindig szokatlan luxus volt, az olcsó köntös fogalma még ismeretlen volt. Következésképpen a legtöbb ruházat elsősorban funkcionális célt szolgált, és elsősorban elegáns otthoni kabátként viselték. Az I világháborúig jellemzően a módosabb réteg öltözéke volt a drága anyagokból készült háziköntös."

A köntös vagy mai fürdőköpeny rövid története