9:25

1902

A Sertésvágóhíd 1902-ben nyílt meg Budapesten, és méltán volták rá büszkék az ott dolgozók: Európában az egyik legmodernebb volt abban az időben. A regényben leírt vágóhídi jelenet alapját egy Index cikk adta: Kísértetvágóhíd a Gubacsi úton. Ebben olvastam az utazástól stresszes sertésekről, és a csúszós kövön lábukat törő kocákról.

Hogy pontosan mit csináltak a vágóhídon a mellékvesékkel, azt a Richter Gedeon Nyrt. Facebook oldaláról tudtam meg: 

"Richter hatósági engedély alapján szerződést kötött a vágóhidakkal a vállalkozásához szükséges állati szervek kinyerésére. Ennek szigorú feltételei voltak. Egy munkatársának ott kellett lennie helyben, a vágóhídon, figyelemmel kísérve a vágómesterek munkáját, a vágóhídi állatorvosnak pedig minden egyes szervet meg kellett metszenie – ellenőrizve, hogy az ép-e. A megfelelő szervet lakattal zárható porcelánedényben lehetett a laboratóriumba vinni feldolgozásra."

Richter küzdelmeit az adrenalin előállításával kapcsolatban az alábbi forrásokból raktam össze:

"A mellékveséből kivont vagy szintetikusan előállított adrenalinbázis (adrenalinum basicum) szürkésfehér, szagtalan, íztelen mikrokristálypor, vízben igen kevéssé oldódik. Sósavas sója (adrenalinium chloratum) vízben jól oldódik. Ez használatos gyógyszerként. Az adrenalinoldat levegőn gyorsan oxidálódik, előbb megvörösödik, majd megbarnul (ilyenkor már nem használható). A sterilezést nem tűri, elbomlik. Biológiailag a természetes balra forgató alak az aktívabb, a szintetikusan előállított d-módosulat kevésbé hatékony."

Gyires Klára - Fürst Zsuzsanna: A farmakológia alapjai, Medicina Könyvkiadó, 2011

"adrenalin

((R)-4-(1-hidroxi-2-(metilamino)etil)benzol-1,2-diol)

Fizikai és kémiai tulajdonságok

Vízben alig oldódik

Alkálilúgokban és higított erős savakban képződéssel oldódik. 

Vizzel elegyítve gyengén lúgos

Fenil-etil-amin. 

A szervezetben fenilalanin és tirozin aminosavból keletkezik. 

Előállítás

Szintetikusan is előállították.

Optikailag aktív izomerjei borkősavas ik frakcionált kristályosításával elválaszthatók.

Biológia

Növeli a szívverések percenkénti számát, emeli a vérnyomást és a máj cukortartalékainak mozgósításával a vércukor szintjét. Így stresszhelyzetben felkészíti a szervezetet a harcra vagy a menekülésre. Az agyban ingerületközvetítőként (neurotranszmitterként) is működik, s ilyen minőségben egyebek között összefüggésben van a szívvel, az érrendszerrel és a légzéssel. Heveny asztma, szívroham és súlyos allergiás tünetek esetén gyógyhatása is van. "

Vilaglex.hu

"Richter Gedeon külföldi tanulmányútja után 1902-ben kezdett gyógyszertárának laboratóriumában foglalkozni hormon-készítmények előállításával. Tokamine japán kutató 1901-ben izolálta a mellékveséből az adrenalint; Richter már 1902-ben forgalomba hozta a saját eljárással előállított adrenalin-tartalmú Tonogen Suprarenale készítményét."

Sipos Antalné: Az államosítás előtt működött gyógyszeripari vállalatok repertóriuma (A Magyar Országos Levéltár segédletei, 13. Budapest, 2004), 2. old. Hungaricana Közgyűjteményi Portál

A Tonogen felhasználási területeiről az Orvosi Hetilapban és a Budapesti Orvosi Újságban olvastam.

Orvosi Hetilap, 1903-07-26 / 30. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)