9:32

1903

Richter László 1903. február 19-én született, ezt bizonyítja pl. az 1946-ban Rio de Janeiroban kiállított bevándorló kártyája. (Történetünkben ekkor még pólyás volt, nem az az enyhén kopaszodó úriember, aki az alábbi képen :).)

A Tonogen Suprarenale gyógyszert, melyet a mellékvesekéregből nyerték ki, több helyen megemlítik, sőt a mai napig alkalmazzák.

"Richter első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvesekéreg-hormon kivonatát, a Tonogen suprarenalét még ma is használják a gyógyászatban. Richter még abban az évben két másik, belső elválasztású hormont tartalmazó szert is előállított: a pajzsmirigy hatóanyagát tartalmazó Thyrecidát és a petefészek hatóanyagát tartalmazó Ovarium nevű készítményt."

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala weboldala

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisa szerint a Tonogen injekciót a mai napig forgalmazza a Richter Gedeon Nyrt., mely készítmény engedélyezési dátuma 1933.04.01. (!)

A labor leírásának alapját azok a fényképek adták, melyek Richter Gedeon. Legújabb organotherápiás gyógyszerek (1903) című kiadványában jelentek meg. Ezt a kis kiadványt adják a Winkler család tagjai kézről kézre a történetben.

Richter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

A korabeli gyógyszerek tesztelési protokolljáról vagyis inkább azok hiányáról Jelinekné Dr. Nikolics Máriával beszélgettem. Ő mondta el nekem, hogy abban az időben rendszerint egyből embereken próbálták ki ezeket a szereket. Nem csak Richter gyakorlata volt az, hogy orvosoknak adott az új készítményeiből, azok kipróbálták a szereket, majd hatékonyság esetén elkezdték használni azokat. Nikolics Mária megnyugtatott, hogy nem kell egyből elsápadni az óvatosság hiánya miatt, mivel ezek nem szintetikusan előállított termékek voltak. Az organoterápiás szereket úgy készítették, hogy az állati belsőségeket óvatosan kiszárították, zsírtalanították, ledarálták, majd tablettát vagy injekciót készítettek belőlük. Tehát alapvetően természetes anyagokkal dolgoztak. Mai szemmel elmondható, hogy nem a veszélyessége volt kérdéses ezeknek a szereknek, hanem a hasznossága. Általában nem sokat értek, de nem is ártottak.