9:39

1904

Nagy divat volt családi fényképet csináltatni abban az időben (is), így valószínűleg Richterék sem maradhattak ki ebből, bár erről sajnos semmilyen bizonyíték nem maradt fenn. 

A fényképezés ebben az időszakban már nem volt újdonság, hiszen az első fényképek Magyarországon a tizenkilencedik század közepén készültek, majdnem hatvan évvel jelen történetünk előtt. Azonban akkor is voltak nehézségek, főleg a beltéri fotózáskor.

"A korai fényképészeket sokszor hozta nehéz helyzetbe a nem elégséges megvilágítás. XIX. században a fényképezés még gyerekcipőben járt, jóllehet, az akkori nyersanyagok már nem voltak rosszak, érzékenységük nem volt túl magas. A zárt térben, pl. szobában való fotózáskor a hosszú expozíciós idő okozta bemozdulásos életlenség senkinek sem tetszett, de jó megoldást nehezen találtak rá. ... A kényelmetlen, nehézkes és veszélyes villanóport a XX. század elején először magnézium szálakat, később alumínium fóliát tartalmazó, egyszer használható villanólámpára cserélték."

A jó öreg villanópor

A Richter-készítményekről sok elismerő cikk jelent meg orvosi lapokban, melyeket beemeltek a Richter-kiadványokba is. Hogy ez kinek az ötlete volt, nem tudni, én Ninának adtam ezt a kiváló gondolatot.

Arról, hogy Gedeon felesége mennyire folyt bele a cég ügyeibe, keveset tudni. Nina személyiségét és tevékenységét a vállalatban az a forrás alapozta meg, amit majd a 18:56-os bejegyzésnél mutatok meg részletesen. Ott Pillich Lajos leírja, hogy mielőtt őt véglegesítették a vállalatnál, mint vegyészmérnök, egy utolsó interjúra el kellett mennie Richternéhez, és ő bólintott rá a felvételére. Ebből az apró momentumból alakítottam ki egy empatikus, jó megfigyelő, intelligens személyiséget, amelyet kiszélesítettem jó szociális és marketing érzékkel. Nem félek, hogy túl messze járnék az igazságtól, mert nem véletlen, hogy Nina egyből bekerült a gyár igazgatóságába, amikor az részvénytársasággá alakult. (Lsd. 14:19-es bejegyzés.) 

A regényben a Nina által felolvasott véleményeket innen vettem.
Orvosi ajánlók a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. 1901-1927 című kiadványábanRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Richter Gedeon a kezdetektől nagyon komolyan vette a hirdetéseket, de mindig csak orvosi, vegyészeti lapokban hirdetett, napilapokra, egyéb újságokra nem pazarolta a pénzét. Német nyelvű kiadványt is rendszeresen szerkesztett.

Az első készítmények forgalombahozatali engedélye ki van állítva a Richter Nyrt. Richter Emlékgyűjteményében.

Ezt a képet én készítettem a Richter Emléktárban.