13:28

1920

A numerus clausus így jelent meg a korabeli sajtóban:

Pesti Napló, 1920-09-01 / 207. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Kovács Mária: Törvénytől sújtva - A numerus clausus Magyarországon, 1920-1945 című kiváló könyvéből meglepő részleteket is megtudtam a törvényről, melyekből egyet belecsempésztem a regénybe is:

„Az egyetemek attól tartottak, hogy az elcsatolt területekről bevándorló magyar diákok beáramlása tartós zsúfoltsághoz vezet. ... Az orvosegyetem eredeti javaslatában ... szerepelt ugyan egy kvótarendszer terve, de ez nem a zsidók, hanem a nők ellen irányult volna, valamint kizárta volna az oktatásból azokat, akik a forradalmakban részt vettek.” 

Kovács M. Mária: Törvénytől sújtva — A numerus clausus Magyarországon, 1920-1945, Napvilág Kiadó 2012, 63-64. oldal

A Richter gyár első tehetautóiról Rácz Hajnalka, a Richter Emléktár muzeológusa mesélt nekem. Richterék az autóknak a futóművét vásárolták  meg a gyártótól, és a karosszériát már helyi mesterrel építtették rá. Arról nem tudok, hogy hűtött termékeket vagy nyersanyagokat is szállítottak-e vele, de bizonyára szükségük lehetett rá. Annyit viszont lehet tudni, hogy hiába találták már fel a háztartási hűtőgépet korábban, sőt 1913-ban Chicagoban már piacra is dobták, a Richter gyárban még a harmincas években is jégtáblákkal hűtöttek.