17:29

1932

A sajtóban megjelent egy kép egy váltóról,  ami állítólag a hamisított Richter-féle váltó. Engem nem győzött meg az újságíró, hogy ez nem egy ügyes másolat, de az biztos, hogy hasonlóan nézhetett ki.

Esti Kurir, 1932-12-04 / 272. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Írásszakértő vizsgálta a váltót, ő állapította meg, hogy az hamisított.

Pesti Napló, 1933-06-20 / 137. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A váltóhamisítási ügy nagyon kusza, nem tudtam egyértelműen összeállítani a korabeli újságcikkekből. Elképzelhető, hogy a nyomozás sem tárta fel az igazságot. Fenyvessy Évát nem vádolták meg semmivel, pedig ő is jócskán benne volt az ügyben, bár lehet, hogy csak kihasználta a kedvező alkalmat, hogy még egyszer megkopassza a Richter családot.

Ujság, 1932-03-30 / 71. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)
Esti Kurir, 1933-06-20 / 137. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A váltóhamisítás körülményein én csak egyszerűsítettem, hozzá semmit sem tettem. Még azt sem én találtam ki, hogy Szobotka Pál beperelte Richteréket nyolcvanezer pengőre meghurcoltatásainak kártérítésére.

8 Órai Ujság, 1932-05-29 / 117. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Richterék svábhegyi nyaralója a mai napig áll, bár a telekre egy nagyobb épületet is felhúztak valamikor a huszadik század második felében. Az ingatlan magántulajdonban van, amikor 2020 májusában arra sétáltam, hogy megnézzem a helyszínt, épp építkezés folyt a telken. A régi nyaraló épülete szerény, csak a veranda gyönyörű ólomüveg ablakai árulják el, hogy valaha itt nagypolgári élet folyt. A ház nincs műemléki védettség alatt. A Normafa útról nehezen látható, mivel a növényzet eltakarja. Készítettem pár fényképet.