18:21

1934

Egy Richter dolgozó, Mátyus Irén visszaemlékezéseiben olvastam, hogy Richter Marietta vegyészmérnök lett. Sehol máshol nem találtam erre utaló forrást, de attól még így lehetett, hát beleszőttem ezt is a regénybe, amikor Nina álmodozva elgondolkodik, hogy a kis unokájából is lehet majd egyszer vegyész.

Mátyus Irén visszaemlékezéseiRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

A szocialista rendszerben született tanulmány szerint a harmincas években a gyár dolgozóinak 80%-a nő volt. Ha ezt nem is hisszük el, biztos, hogy többségben voltak a női alkalmazottak.

Adatok és dokumentumok a Kőbányai Gyógyszerárugyár Richter Gedeon Vegyészeti Rt. történetéből, ismeretlen szerzőRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Dr. Tímár Erzsébet valós személy, a biológiai labor vezetője volt.

Pillich Lajos visszaemlékezéseiRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Szintén nem  én találtam ki Weiss Fülöpöt, az aranykoszorús rézművesmestert, aki nem tudta olvasni a műszaki rajzokat.

"A harmincas években látványosan bővült a gyár készülékállománya, és az új beszerzések között már számos, új anyagból készült berendezés is volt (szénacél, saválló acél, zománc, alumínium). Ezeket részben az erre specializált szakiparosok gyártották, többnyire a gyár szakemberei által meghatározott paraméterek szerint. E szakiparosok közül kiemelkedett Weisz Fülöp aranykoszorús rézművesmester, aki abban az időben - mint a Richter Rt. „ udvari szállítója" - a legtöbb berendezést gyártotta a vállalat számára.

A Weisz Fülöppel való együttműködés érdekessége, hogy - bár kitűnően értett a különböző vörösréz készülékek készítéséhez - nem tudott tervrajzot olvasni. Ha valamilyen új berendezésre volt szükség, akkor már korán reggel, fél 7-re bement a gyárba, mert akkor még nyugodtan lehetett értekezni, és kézzel-lábbal elmagyaráztatta magának, hogy milyen formájú és milyen méretű készülékre, azon milyen rendeltetésű szerelvényekre van szükség. Ezt megjegyezte, és ennek alapján ragyogóan el is készítette azt a berendezést, amit kívántunk." 

A Richter Gedeon Rt. 100 éves története, Medicina, 2001

Király Ilona visszaemlékezéseiben olvastam a tíz literes inzulinos üveg balesetéről.

Király Ilona visszaemlékezéseiRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Richter Gedeon biztosan nem volt feminista. Valószínűleg meg sem fordult a fejében, hogy ő nőjogi ügyekben progresszív lenne. Mégis, a tettei mind ezt mutatták, többek között az is, hogy a gyógyszerész gyakornoki jutalmait nőknek adományozta.