19:17

1936

Az ergoszteringyártásban egyre nagyobb üzleti lehetőségek lettek ebben az időben, amit az akkori kapacitásokkal nem tudtak kihasználni. Pillich Lajos kapta meg a feladatot, hogy ezt megoldják.

Pillich Lajos visszaemlékezéseiRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Pillich Lajosnak sikerült is megoldani a problémát,  jobban is, mint az t főnöke szerette volna.

"Ezidőtájt oldották meg az ergoszterin gazdaságos, nagyüzemi előállítását a budafoki Gschwindt gyárban e célra termelt, nagy hatóanyag-tartalmú élesztőből. Az ergoszterint egyre nagyobb mennyiségben exportálták az Egyesült Államokba. 

Ebben az időben számos egyedi gyártóberendezés készült az üzemvezetők elképzelése alapján. Ezek általában egy konkrét technológiai művelet megoldására alkalmas egyszerű berendezések voltak. Ilyen volt például az ergoszterin gyártására szolgáló extrakciós berendezés, amelyet az ergoszterin élesztőből való éteres kivonására alkalmaztak." 

A Richter Gedeon Rt. 100 éves története, Medicina, 2001

"Egyik emlékem ezzel kapcsolatos, amikor azzal bízott meg, hogy oldjam meg az akkor divatba jött D-vitamin alapanyagául szolgáló ergoszterin gazdaságos előállítását élesztőből. Egy reggeli séta-beszámoló alkalmával büszkén jelentettem: „Méltóságos úr, a korábbi havi 5 kg helyett, akár 200 kg ergoszterint is tudunk gyártani. " Erre a sikerre méltán vártam valamiféle elismerést, e helyett megpörgette kalapját és csak annyit mondott: „Jaj, mérnök úr, kinek fogjuk tudni ezt eladni?" Ez persze leforrázott, de ennek ellenére pillanatok alatt megszervezték az ergoszterin amerikai exportját és a következő hónaptól az én fizetési borítékom is 30 pengővel vastagodott meg." 

Esti beszélgetés, Magyar gyógyszerkutatók portréi
Pillich Lajos visszaemlékezéseiRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Richter Andrea elbeszéléséből tudjuk, hogy az Operába és a Vígszínházba volt Richteréknek páholyuk, de nem Gedeon kívánságára.

Pillich Lajos beszélgetése Richter Andreával 1999. március 17-én Richter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Richter László királyházai vadászkastélyáról a 19:06-os bejegyzésben már mutattam forrást: Pillich Lajos emlékeit. Valószínűleg ezek az emlékek meseszerűbbek, mint a valóságban voltak. Hosszan kerestem nyomát Királyházán vadászkastélynak, de csak egy vadászházra bukkantam, ami Pillich Lajos emlékeiben nőhetett nagyra.

Pillich visszaemlékezéseiről többször kiderült, hogy túlzóak vagy tévesek, ezért is rajzoltam meg az ő alakját nagy kedvvel, jó humorral és iróniával mesélő, energikus embernek.

Richter László és felesége közös útjáról Amerikába szintén Pillich Lajostól értesülhetünk, bár nem abban az évben, ahova én helyeztem ezt az epizódot a regénybe.

Pillich Lajos beszélgetése Richter Andreával 1999. március 17-én Richter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.