21:19

1941

A 12:30-as bejegyzésben megismert Berend Miklós fia is orvos lett.

"Ifj. dr. Berend Miklós (Budapest, 1908. november 10.Budapest, 1944. november 28.) magyar belgyógyász, sebészfőorvos, Berend Miklós gyermekgyógyász és Kilényi Júlia írónő gyermeke."

wikipedia

Az orvospropaganda osztályon sokan dolgoztak abban az időben.

Adatok és dokumentumok a Kőbányai Gyógyszerárugyár Richter Gedeon Vegyészeti Rt. történetéből, ismeretlen szerzőRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

Rengeteg orvosnak küldtek mintákat, és a háborús időben többen kihasználták a helyzetet, és az ingyen mintákat továbbértékesítették gyógyszertáraknak.

Adatok és dokumentumok a Kőbányai Gyógyszerárugyár Richter Gedeon Vegyészeti Rt. történetéből, ismeretlen szerzőRichter Emléktár, Richter Gedeon Nyrt.

A háborús években bevezették a cukorfejadagot.

Pesti Hírlap, 1941-01-22 / 17. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A német tengeralattjárók nem kímélték a kereskedelmi hajókat sem, így a Richter gyár nem tudott többet a tengerentúlról hozatni hasnyálmirigyet az inzulinkészítményéhez.

"1940 februárjában a németek 45, összesen 196 565 bruttóregisztertonna hajóteret kitevő angol kereskedelmi hajót süllyesztettek el, többet, mint a háború első hónapjában. ...

A német tengeralattjárók 1939. szeptember 30. után már francia hajókat is megtámadtak, jóllehet a háború kezdetén politikai okokból erre még nem szánták el magukat, és ekkortól már a semleges hajókat is megtorpedózták, ha azok a "veszélyövezetekbe" léptek. Sőt, a német hadvezetés ezt követően a személyszállító hajók elleni támadást is engedélyezte. Az Athenia óceánjáró elsüllyesztése (U-30) után a német haditengerészeti parancsnokság ugyanis – az amerikaiak reagálásától tartva – megtiltotta a tengeralattjárók parancsnokainak, hogy személyszállító hajókat támadjanak meg."

2vilaghaborufegyverei.blog.hu

Ilyen körülmények között nehéz volt az inzulin minőségét megőrizni, új eljárások felfedezésére volt szükség. Erről bővebben a 21:30-as bejegyzésben írok.

1941. április 3-án lett Teleki Pál miniszterelnök öngyilkos. 

Pesti Hírlap, 1941-04-04 / 77. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)