7:14

1887

A gyöngyösi ferences gimnáziumba több hitfelekezetből is jártak tanulók. Izraelita gimnázium nem volt Gyöngyösön. A hittant felekezetenként külön tanulták.

Részlet az iskola évkönyvéből.Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Gedeon bizonyítványát az előző fejezetnél megmutattam, onnan kiderül, hogy valóban mindenből kitűnő volt, kivéve testnevelésből, amiből a leggyengébb osztályzatot kapta.

A regényben leírt iskolai körülmények, a zsúfoltság és szegénység is valósak, Báryné Dr. Gál Edit mesélt róla nekem,  valamint a Richter Gedeon életéről készült életrajzi kisfilmben is beszél róla.

Báryné Dr. Gál Edit 1:55-től beszél a gyöngyösi iskolai viszonyokról.

Hogyan került Richter Gedeon gyerekként a szőlőbe kapával a kezében? Úgy, hogy a legtöbb gyöngyösi gyerek is ott kapált néha. Gyöngyös szőlő-monokultúrás vidék volt a tizenkilencedik század végén. A legtöbb gyöngyösi lakos szőlőből vagy borból élt. Én Gedeon nagyszüleit is borkereskedőként mutatom be, bár van, ahol gabonakereskedőként említik őket, de forrást nem találtam egyik irányban sem. Kérdésemre Dr. Horváth László is a borkereskedelmet tartotta valószínűbbnek.

Báryné Dr. Gál Edit nagyon színesen írta le nekem az akkori gyöngyösi életet, és abban a szőlő központi helyét. Szinte mindenkinek volt szőleje a város feletti Dombon (nagy D-vel, ez volt az elnevezése a dombnak), és a módosabb polgároknál a háztartási személyzet művelte a szőlőt. Tehát így kerülhetett Engelék inasa is a kapálók közé.

Az 1880-as évek második felében érte el Gyöngyöst a filoxérajárvány. 

"Gyöngyöst és környékét súlyosan érintette az 1880-as évek végén a szőlőket kipusztító filoxéra, ami tönkretette a várost éltető szőlőművelést és borkereskedelmet."

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/telepulesek/gyongyos-2/

A szénkénegezés valós eljárás, így próbálták abban az időben menteni a beteg szőlőt - ma már tudjuk, hogy sikertelenül.

Hogy Engeléket miként érinthette a filoxérajárvány, azt sejthetjük, de arra nincs bizonyíték, hogy Gedeonnak emiatt kellett volna munkát keresnie. Viszont mivel épp akkor maradt ki az iskolából két évre (eltűnt a neve a gimnáziumi évkönyvekből), amikor a filoxéra tönkretette a gyöngyösiek nagy részének a megélhetését, ezért jó eséllyel elképzelhető, hogy az igazsághoz közel járok a történetemmel.