7:36

1890

A kinines cukorka elkészítésének módját egy gyógyszerészettörténeti tanulmányban olvastam.

Németországból érkezett az alapanyag.
Cukorka és csokoládé formájában árulták.

Pont akkor szigorodott meg a magyarországi gyógyszerészképzés, amikor Gedeon jelentkezni szeretett volna egyetemre. 1888-ban szabták feltételül a hat gimnázium osztály elvégzését. A korabeli gyógyszerészképzésről Dr. Kapronczay Károly publikált több művet is.

A korabeli zsidó szokásokról Dr. Horváth László írt nekem, így került bele a regénybe a szombaton keresztény cseléd által felszolgált sólet, melyet a szintén keresztény alkalmazottakat foglalkoztató zsidó pékségből hozattak az izraeliták ebédre.

„Az Engel család emlékeim szerint valóban borral foglalkozott, ami nem meglepő egy szőlőmonokultúrás területen. Emlékeim szerint a peremeken voltak a saját tulajdonú szőlők, talán kvázi borházas tanya vagy majorság is. Nyilván az alkalmazottak zöme a szőlészetben, borászatban dolgozott, de a házuk mérete alapján legalább egy belső cseléd vagy akár szakácsnő feltételezhető. Ezek majdnem minden bizonnyal keresztények lehettek, mely főleg sábesz idején külön hasznos volt. A gyöngyösi zsidóságnak ugyan csak kb. 10 %-a követte az ortodox irányzatot, de a szombatot ettől jóval nagyobb arányba tartották. Például a Rózsa utcában volt egy nagy zsidó pékség. Most a temetkezési vállalat van a helyén a "hétlépcsős borozóval" szemben. Oda a cserépfazékba összekészített sóletet még a sábesz beállta előtt elvitték a zsidó családok a status quo irányzatból is. Amikor a keresztény segédek, pékek a szombat hajnali sütéssel végeztek, a még forró kemencébe betolták a sóletes fazekakat, s délre a forróságban egyszerre sok család ünnepi ebédje frissen el is készült. Csakhogy nem mehettek el érte, hisz tilos estig a munkavégzés. Még begyújtani, stb. is tilos. Nos a tehetősebbek többek között ezért ragaszkodtak a keresztény személyzethez, amelyik érte mehetett, de akár otthon meg is főzhetett szombaton."

Email levélváltás

A Gyöngyösi Katholikus Nagygymnasium évkönyveiből kiderül, hogy Richter Gedeon 1891-ben magántanulóként levizsgázott az V. és a VI. év gimnáziumi osztály tananyagából is.