7:58

1893

Jelinekné Dr. Nikolics Máriával, a SOTE Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet adjunktusával beszélgettem a korabeli kolozsvári gyógyszerészeti egyetemi képzésről. Ő mondta el, hogy valószínűleg a hallgatók  feladatai közé tartozott a gyógynövénygyűjtés és az így begyűjtött növényekből a gyógyszerkészítés.

A jelenethez olyan gyógynövényt kerestem, amely megtalálható a Kolozsvár környéki mezőkön, és alkalmazták abban az időben gyógyításra. Így akadtam a macskagyökérre. 

"Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) nyirkos talajt kedvelő, akár 1,5 m magasra is növő, évelő, lágy szárú növény. Élőhelye Európa és Nyugat-Ázsia, 2000 m tengerszint feletti magasságig. Május-júliusban virágzik, hímnős, rózsaszínű vagy fehér virágokat bont bogas virágzatban." 

forrás: wikipedia.hu

"Hogyan gyűjtsük?

Mint ahogy a növény neve is elárulja, gyökerét, gyökértörzsét hasznosítják gyógyászati célra. A gyökérzet szaga nem kellemes. Gyűjtése tavasztól őszig ajánlott. A gyökértörzsekről el kell távolítani a szár- és levélcsonkokat. A gyökeret közvetlenül gyűjtés után meg kell mosni, mert száradást követően már nehéz megtisztítani.

Mire jó?

Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák."

forrás: hazipatika.com

A növény gyógyszerré alakításának folyamatát egy korabeli gyógyszerészeti tankönyvből olvastam ki.

Ugyanebben a tankönyvben van leírva az elkészült port hogyan kellett elcsomagolniuk megóvva azt a nedvesedéstől, valamint a gyógyszerészi vizsga menetét is itt ismertem meg.

Richter Gedeon kolozsvári végbizonyítványa ma is ki van állítva a Richter Nyrt. Emlékgyűjteményében.

Budapest Főváros Levéltárában bukkantam olyan iratokra, melyek arról árulkodnak, hogy a Richter földtulajdonra hitelt vettek fel, kétszer is.  Ennek felhasználásáról, visszafizetésről, egyáltalán arról, hogy mekkora terhet jelentett, sajnos nincs további forrás.

Budapest Főváros LevéltáraHU BFL - VII.183 - 1887 - 0036 
Budapest Főváros LevéltáraHU BFL - VII.183 - 1893 - 0537