8:31

1895-1898

Richter Gedeon államvizsgáján gyógyszerismeretből kitűnőre, gyógyszerész műtanból kitűnőre, míg kémiából (vegytanból) elégségesre vizsgázott. Az okát nem tudjuk, a magyarázatot én találtam ki.

A bizonyítvány Révész Miklós gyűjteményének darabja. Én ezt a Mátra Múzeum Richter kiállításán fotóztam.

Az előző bejegyzésben láttuk, hogy Gedeon valóban töltött gyakornoki éveket Miskolcon. Az ebben a fejezetben leírt tudományos hírt az Orvosi Hetilap egyik korabeli lapszámából vettem.

Orvosi Hetilap 1896. február 2.Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

1895-ben jelent meg az első automobil Budapesten a pesti utcákon, és ugyanebben az évben júniusban rendezték Franciaországban az első autóversenyt.

A képen Hatchek Béla, az első pesti autó tulajdonosa látható autójánAutó-Motor, 1970. július 06. 13. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Nincs forrásom arról, hogy Richter Gedeon valaha kerékpározott-e. Azért ültettem nyeregbe, mert elképzeltem, hogy így tudta a legegyszerűbben bejárni a külvárosokat, ahol megfelelő helyszínt keresett leendő patikája számára. 

Kérdésemre, hogy ez elképzelhető-e, Balogh-Ebner Márton a Közlekedési Múzeum muzeológusa ezt válaszolta:

„ ... kerékpározni kerékpározhatott, de semmiképpen nem nevezném ezt átlagosnak.”

 Nekem ennyi elég volt, és miután rátalátam egy kerékpáriskola leírására, meg is született a jelenet. Következett, hogy Gedeon hova kerekezett el. Azt tudtam egy forrás alapján (lsd. majd a 8:42-es fejezetnél), hogy hol szeretett volna patikát nyitni, hát megkerestem annak a környéknek a korabeli térképét.

Rákos-patak, Köszörűs-árok környéke, ma a Vizafogó Rákos-patak melletti része.  A környéken friss parcellák, és főleg gyárak voltak abban az időben.Hungaricana Közgyűjteményi Portál