8:50

1901

Nincs emlék arról, hogy hogyan ismerkedett meg Richter Gedeon Winkler Annával. (Bár az anyakönyvezett keresztneve Anna, mindenki Ninának szólította, később hivatalos iratokban is ezen a néven szerepel.) Még arról sem tudunk, hogy vajon megrendezett vagy szerelmi házasság volt-e. Verő Tamás rabbival beszélgettem erről, és az ő véleménye szerint a nagy korkülönbség és a szintén nem elhanyagolható anyagi különbség miatt elképzelhető a szerelmi házasság közöttük. Richter Gedeon ugyanis 11 évvel volt idősebb Winkler Ninánál, és míg a Winkler család Szeged egyik leggazdagabb vállalkozócsaládja volt, elől álltak a virilistán (legtöbbet adózó polgárok listája), Gedeon csak egy kezdő gyógyszerész volt némi apai örökséggel.

Mivel megismerkedésük időszakában Gedeon külföldön élt, kénytelen voltam Ninát is oda helyezni. A fiatal lány 1900-ban érettségizett, akkoriban nagypolgári körökben gyakori ajándék volt egy külföldi út a sikeres vizsgáért. Így kerültek ők közös vonatra Németországból Párizs felé.

Állami felsőbb leányiskola értesítője, Szeged, 1898Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Nina vonzódása a színészet felé néhány forrás alapján rajzolódott ki, így ezt a motívumot használtam ki megismerkedésükhöz.

Nina az iskolai évzárón franciául szavalt.

Állami felsőbb leányiskola értesítője, Szeged, 1898Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Winkler Nina kiskorától szeretett jelmezbe bújni.

Szegedi Híradó,  1891-02-03 / 33. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A kolozsvári színház színpadán a jelmezes megjelenést nem én találtam ki, hanem itt találtam.

Kolozsvár,  1897-03-19 / 64. számArcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Mivel a Winklerek Erdélyből szállították a fát, Kolozsvár környékéről is, elképzelhető, hogy tagjai voltak az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületnek, így Winkler Nina is részt vehetett az Egyesület estélyén.